PC bygger guide

Forord. dette er en lille guide som kan være en god starter guide hvis man gerne vil bygge sin egen PC eller udvide, eks. fordi den man har lagger, man har måske penge til over og vil gerne opnå bedre grafik, flere frames eller begge dele.

Se her hvis du vil prøve at finde ud af hvilken komponent som har brug for en opgradering. hvis du ikke ønsker at skifte hele systemet.

Gå direkte til hurtige links

Spring guiden over og gå direkte til de vigtige links

Der er 8 komponenter som man SKAL bruge i en PC. og de bliver listet her (det er foruden kabler. som typisk medfølger)

Tilbehør

1. CPU

Jeg syntes det er et godt sted at starte med at vælge en CPU da det er den som koster mest. og samtidig har betydning for hvilket bundkort man skal købe (modsat grafikkort). da man skal sørge for at soklen/Socket er ens (sokkel/Socket er den type og størrelse som man bruger til at forbinde CPU med bundkortet)

Hvis jeg skulle vælge en CPU i dag. så ville jeg vælge en ryzen CPU fra AMD. da de har mange PCie lanes. som betyder at den har mange forbindelser til de andre elementer på bundkortet, såsom grafikkort, harddisk osv. og så er AMD (mærke) typisk rimelig billige i forhold til Intel (mærke).
Og jeg ville bruge https://edbpriser.dk til at vælge en CPU. fordi her kan man vælge hvilket kriterier man vil. eks. så vil jeg anbefale.
her har jeg valgt at finde alle CPU´r fra AMD med 8 kerner

https://www.edbpriser.dk/computer/hardware/processor/?antal_kerner=8&producent=amd&laveste_pris_inkl_fragt=0-121964&q=&sortering=pris&sort_retning=asc

hvis du finder en CPU som ligger inde for dit budget (CPU tæller CA. 1/4 af budgettet) så kan du finde den hos https://www.cpubenchmark.net og se dens score ved at søge på dens nummer. hvis man eks. søger efter Ryzen 9 – 3800X
eks. så ligger den med en score på 23291 og man kan se at den bruger 105W og at den bruger Socket AM4 (husk dette fordi det skal være det samme på bundkort og køler)

https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Ryzen+7+3800X&id=3499

2. Bundkort

For at vælg et bundkort som passer til CPU (nummer 1) så skal man sørge for at den bruger samme Sokkel/Socket. og her er det igen en god ide at bruge https://edbpriser.dk her har jeg søgt på processorsokkel = AM4 ud fra den liste kan man eks. bruge sammenlignings funktionen. og se hvor mange funktioner bundkortet har. men så længe det har samme sokkel. så passer CPU og bundkortet.

Advarsel !

man skal sørge for at undersøge om det chipset som sidder på bundkortet er kompatibelt med den CPU som er valgt. dette kan man søge på via google. men lige i forhold til Ryzen så er der en god tabel her

PC bygger guide

Vores CPU er en Ryzen 9 – 3800X det betyder at det er en serie 3000 og at de fleste chipset passer til, MEN for at få mest ud af hele systemet. så er det tilrådeligt at bruge et par hundrede kroner mere for at få det nyeste chipset. som er B550 derfor har jeg valgt det i søgeresultatet fra edbpriser.dk

https://www.edbpriser.dk/computer/hardware/bundkort/?processorsokkel_=am4&laveste_pris_inkl_fragt=0-25822&chipsaet_=b550&q=&sortering=pris&sort_retning=asc

3. GPU

Grafikkortet er et meget vigtigt element. og klart den dyreste komponent i en gamer PC. den udgør omkring 2/4 af prisen hvis ikke mere. her vil jeg igen bruge edbpriser som udgangspunkt. og vælge minimum 4gb og det kræver desværre lidt arbejde. men igen ud fra dit budget så søg på modelnummer på denne side, og læg mærke til Average G3D Mark score. og sammenlign med de andre som du finder i dit prisleje. jeg vil anbefale ikke at gå under 8000 i denne score.

https://www.videocardbenchmark.net/gpu.php?gpu=GeForce+GTX+1660+SUPER&id=4159

Vigtigt !

der er PT stor mangel på grafikkort. derfor kan man måske gøre sig et godt køb på et brugt grafikkort. man kan eks. kigge efter et GTX 1660 super, et GTX 1060TI eller et andet med minimum 4gb ram.